Terrazzo gebruiken in uw woning ?

Terrazzo kan alles aan: van sober wit in een strak hedendaags interieur tot grijs-groen in een klassiek herenhuis. 

Een terrazzovloer biedt ontzettend veel esthetische mogelijkheden. U kan spelen met kleur, samenstelling, korrelgrootte. Door de juiste kleurkeuze en -combinaties blijft uw terrazzovloer bovendien tijdloos.

Nog mooi meegenomen: een terrazzovloer is heel gemakkelijk in onderhoud.

Wat is terrazzo?

Terrazzo is een slijtvaste gietvloer, gebaseerd op eeuwenoude Italiaanse technieken op basis van marmerkorrels. Kleine stukjes marmer werden in cement of klei gedrukt. Na droging werd de vloer gepolijst.

Een hedendaagse terrazzovloer bestaat nog steeds uit marmergranulaten, maar de binding gebeurt nu vrijwel altijd op basis van cement of resine (composiet). De cement kan naar keuze gekleurd worden, meestal met natuurlijke pigmenten.

Soms worden ook andere natuursteengranulaten gebruikt of worden heel andere materialen zoals glas of zelfs kristal toegevoegd.

Wat is het verschil tussen terrazzo en granito?

Dat is precies hetzelfde. Bij ons worden de termen door elkaar gebruikt. In Frankrijk spreekt men vaker over granito, in Duitsland en Oostenrijk eerder over terrazzo.

Opgelet: ondanks de benaming ‘granito’, bevat deze vloer geen graniet.

Waarom kiezen voor terrazzo?

Deze decoratieve vloerbedekking heeft een stijlvol en tijdloos karakter met een authentieke uitstraling.

Maar los van de esthetiek, is terrazzo ook bijzonder slijtvast. Daarom werd terrazzo vroeger ook veel in openbare gebouwen gebruikt. Denk maar aan schoolgebouwen en banken, maar ook bijvoorbeeld het prachtige Bozar-gebouw in Brussel dat onze bekende Belgische architect Victor Horta ontwierp net voor 1920.

Bovendien is terrazzo gemakkelijk in onderhoud.

Heeft een terrazzovloer ook nadelen?

Door een arbeidsintensieve plaatsing is een ter plaatse gegoten terrazzovloer niet goedkoop. De plaatsing neemt trouwens ook heel wat tijd in beslag. Houd daar zeker rekening mee in uw planning.

Er kunnen mettertijd kleine scheurtjes ontstaan door krimp- en uitzettingsspanning. Door op de juiste plaatsen onderbrekingsvoegen aan te brengen, kan dat echter goed voorkomen worden. De onderbrekingsvoegen kunnen bv. in aluminium of messing voorzien worden.

Om zowel de kost te drukken, als om scheurtjes te voorkomen, wordt terrazzo tegenwoordig meestal als tegels geplaatst. Dat kunnen keramische imitatietegels zijn, maar ook echte terrazzotegels. Want echt blijft toch mooier!

Wordt terrazzo enkel voor vloeren gebuikt?

Terrazzo wordt naast vloeren ook gebruikt voor keuken- en badkamerwerkbladen. Het is zeer stoot- en krasvast. Om het risico op breuken te beperken, worden in het ontwerp best geen te smalle stroken toegepast.

Let op: Terrazzo blijft enigszins poreus. Geef zuren en wijn dus niet de kans om in te trekken, maar veeg ze snel op.

Hoeveel kost een terrazzovloer?

De plaatsing van een terrazzovloer is heel arbeidsintensief en vraagt veel vakmanschap. Daardoor is het zeker iet goedkoop.

Veel hangt af ook af van de kwaliteit van de ondervloer.

We spreken al snel over 200 à 250 euro/m².

Zoals eerder aangehaald, gebruiken we tegenwoordig vaak échte terrazzo-tegels om de plaatsingskost te drukken. En het resultaat is even mooi!

Grote of kleine stukjes?

Terrazzo kan met heel kleine stukjes marmer gemaakt worden, maar ook met grotere brokken. Wanneer er met grotere stukken marmer gewerkt wordt, spreken we van Venetiaanse terrazzo.

Hoe wordt terrazzo geplaatst?

In eerste instantie moet de ondervloer gecontroleerd worden. De ondervloer moet heel stabiel en vormvast zijn. Een betonnen ondervloer is het meest ideaal. Bij voorkeur is dit een met netten of met vezels gewapende chape om scheuren te voorkomen. Terrazzo kan géén krimp- of uitzetspanningen opvangen.

Over een bestaande tegelvloer, een houten vloer of een oude gietvloer, kan niet rechtstreeks en zonder aanpassingen een terrazzovloer geplaatst worden.

De combinatie terrazzo met vloerverwarming is mogelijk, maar vraagt extra aandacht door de krimp en uitzetting. Bespreek dit vooraf duidelijk met de plaatser.

Op de goede ondergrond wordt de bindingscement aangebracht en met behulp van walsen worden de marmergranulaten in de vloer gedrukt. Dit wordt ook wel ‘verdichten’ genoemd, omdat de marmerkorrels zo dicht tegen elkaar aan komen te liggen.

Na ongeveer een 3 tot 5-tal dagen is de vloer volledig droog en klaar om te polijsten. Het slijpen en polijsten gebeurt machinaal met een diamantschijf en water.

Tot slot wordt hier en daar indien nodig nog bijgewerkt met hetzelfde type cement.

Om een glanzend effect te bekomen, wordt de vloer een aantal keren met zeep gereinigd en in de was gezet.

Hoe dik is een terrazzo vloer?

Afhankelijk van de gekozen korreldikte is de gemiddelde terrazzovloer tussen de 10 en 15 mm dik.

Terrazzo tegels?

Terrazzo wordt inderdaad ook als tegel op de markt gebracht en wel in zeer diverse kleuren en tegelformaten. Door de industriële productie en een beperktere plaatsingskost, maakt dat terrazzo minder duur en heb je toch de echte terrazzo-look.

Hoe moet ik een terrazzovloer onderhouden?

Na plaatsing wordt de vloer geïmpregneerd of gecoat met een beschermmiddel. Toch zal de nieuwe vloer lichtgrijs opdrogen. Door te kuisen met een neutrale zeep, krijgt de vloer zijn typische glans.

Later is dweilen met water en een natuurlijke zeep in principe ook voldoende. Kies best een neutrale zeep die geen zuur bevat, ook geen antikalkproducten of azijn. Zuren en azijn werken immers in op de marmergranulaten.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen of weet u niet goed hoe u terrazzo best toepast in uw eigen woning? Neem gerust even contact op, dan bekijken we het rustig samen.