Veiligheid in uw woning: hoe kiest u de juiste veiligheidsoplossingen?

Om in alle rust en geborgenheid van uw woning te genieten, moet u zich er veilig en beschermd voelen. Er schuilen nogal wat gevaren in een woning. Hieronder leest u hoe u ze stuk voor stuk aanpakt.

Waartegen moet u beveiligen?

Als het over veiligheid in uw woning gaat, denken we meteen aan inbraakpreventie. Er zijn echter nog andere factoren om uw veiligheid en die van uw woning te waarborgen. Hieronder licht ik er een aantal kort toe.

1. Inbraakbeveiliging
In deze korte, donkere dagen, neemt de kans op inbraak toe. In België wordt ongeveer elke tien minuten ergens ingebroken. En die aantallen nemen nog elk jaar toe. Probeer inbrekers te ontmoedigen en wees ze te slim af.

2. Rook-, brand- en CO2-detectie
Eenvoudige rook- en CO2-detectors blijven talrijke levens redden. Sinds begin 2020 zijn rookdetectors trouwens verplicht in uw woning.  U kan kiezen voor eenvoudige losstaande modellen of een systeem dat gekoppeld wordt aan uw centraal alarmsysteem.

3. Waterdetectie
Bij de meeste alarmsystemen, kan u ook kiezen voor een aanvullende waterdetectie. Dit is nuttig op plekken met een hoog risico op lekken. Bijvoorbeeld onder uw wasmachine of in uw kelder. Bij detectie van water, wordt u meteen gewaarschuwd via het centrale alarmsysteem en kan u overgaan tot controle.

In dit bericht ga ik dieper in op inbraakbeveiliging. Rook-, brand, en CO2-detectie zullen deel uitmaken van een apart artikel.

Inbraakbeveiliging

Inbraakbeveiliging bestaat uit twee stappen.

Eerst de inbrekers ontmoedigen en afschrikken. Dat gebeurt met het juiste hang- en sluitwerk, buitencamera’s, een buitensirene en automatische verlichting binnen en buiten.

Slaan de inbrekers toch hun slag? Dan treedt plan B in actie: via het alarmsysteem onmiddellijk de juiste mensen waarschuwen van de inbraak zodat ze actie kunnen ondernemen.

Alles staat of valt echter met enkele eenvoudige goede gewoontes.

Goede gewoontes

  • Sluit uw ramen en deuren altijd goed af, met de sleutel. Ook als u slechts enkele minuten een korte boodschap gaat doen.
  • Hang geen afwezigheidsbriefjes op de deur voor pakjesbezorgers.
  • Laat ’s avonds licht branden als u niet thuis bent.
  • Zorg voor een goede buitenverlichting in de buurt van voor- en achterdeur. Inbrekers worden gemakkelijker opgemerkt in het licht door buren of voorbijgangers.
  • Probeer ervoor te zorgen dat u zonder de deur te openen, kan zien wie er voor de deur staat. Dat kan via een spionoog, een videofoon of een klein raam in of bij de deur. Een kierstandhouder is ook een optie.
  • Laat geen opklimmaterialen onder open ramen staan (ladder, maar ook bijvoorbeeld een vuilnisbak).
  • Gaat u op vakantie? Laat altijd een bewoonde indruk achter. Vraag uw familie of buren om uw brievenbus regelmatig te ledigen. Laat ook de gordijnen ’s avonds sluiten.
  • Berg waardevolle zaken zoals sierraden, kunst en cash discreet op. Bij voorkeur in een verborgen kluis.

Hang- en sluitwerk

  1. Buitendeur of appartementsdeur
    Zorg dat de cilinder van uw slot mag niet meer dan 3 mm uitsteekt. Anders kan hij gemakkelijk afgebroken worden.
    Zorg bij voorkeur voor veiligheidsbeslag. Dat kan aan de buitenzijde niet gedemonteerd worden en komt gelijk met de cilinder.
    Zorg voor een meerpuntssluiting. Uw deur wordt dan niet enkel in het midden verankerd, maar ook onder- en bovenaan. Aan de scharnierzijde kunnen dievenklauwen voorzien worden.
    Zorg voor een kierstandhouder op uw voordeur. Deze vervangt geen slot, maar zorgt ervoor dat de deur slechts een klein stukje kan openen zodat niemand tegen uw wil kan binnendringen.
    U woont in een appartement? Zorg dat de gemeenschappelijke deur goed afgesloten blijft. Zorg voor een automatische sluiting, zodat niemand de deur kan laten openstaan.
  2. Ramen en schuiframen
    Laat dievenklauwen of veiligheidsscharnieren plaatsen op alle bereikbare ramen.  Zorg bij voorkeur voor een raamkruk die met een sleutel afgesloten kan worden.
    Ook schuiframen zijn voor inbrekers gemakkelijk te openen als er geen extra veiligheid voorzien wordt. Een houten balk kan het openschuivend gedeelte blokkeren. Een echt slot is echter betrouwbaarder.

Alarmsysteem

Alarmcentrale
De alarmcentrale is het hart van de installatie. Ze verbindt alle onderdelen van uw alarmsysteem met elkaar. Meestal is een centrale uitgerust met een simkaart en een LAN-verbinding om met de andere onderdelen te kunnen communiceren.

Detectoren
Er zijn drie soorten detectoren:

  1. Detectoren voor buitendetectie
    Deze zorgen ervoor dat indringers nog voor ze de woning binnendringen worden opgemerkt. Denk hierbij aan bewegingsdetectoren voor buiten en perimeterdetectoren aan de omheining. Ze activeren een stil alarm en verzenden een melding naar uw smartphone. U kan dan camerabeelden raadplegen en indien nodig de politie waarschuwen. Zo krijgt de politie de oproep binnen, nog voor de indringers uw woning binnendringen.
  2. Detectoren voor omtrekdetectie
    Magneetcontacten
    worden aan uw ramen en deuren gemonteerd. Ze slaan alarm wanneer een raam of deur geopend wordt.
    Glasbreukdetectoren zijn belangrijk wanneer inbrekers uw woning binnendringen door glasbreuk. Als er geen raam of deur geopend wordt, zullen de magneetcontacten immers niet reageren. U combineert magneetcontacten dus best met glasbreukdetectoren.
  3. Detectoren voor binnendetectie
    Bewegingsmelders slaan alarm wanneer een persoon in hun gezichtsveld beweegt. Meestal gaat het om PIR-detectoren of PIR-microwave-detectoren. PIR staat voor passief infrarood. Deze sensoren melden menselijke en dierlijke warmte.

Camera’s
Als u camera’s laat plaatsen, kan u altijd en overal kijken wat er aan de hand is wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De beelden kunnen optioneel opgenomen worden om later opnieuw te bekijken.

Sirenes

  1. Binnensirene
    Elk alarmsysteem is uitgerust met een binnensirene. Het oorverdovend lawaai zorgt ervoor dat inbrekers de politie niet horen aankomen.
  2. Buitensirene
    De buitensirene schrikt enerzijds inbrekers af en verwittigt anderzijds de buurt.

Bediening van uw alarmsysteem

  1. Klassiek bedieningspaneel
    Via een klassiek bedieningspaneel kan u het alarmsysteem activeren en deactiveren. Dit wordt ook wel wapenen en ontwapenen genoemd. Naar behoefte kan u dat per afzonderlijke ruimte laten instellen. U krijgt toegang met een cijfercode en/of een badge.
  2. Bedien uw alarmsysteem via uw smartphone.
    Draadloze systemen zijn vaak standaard te bedienen via een app op u smartphone. Zo kan u het alarm van op afstand aan- en uitschakelen. Dit kan bijvoorbeeld praktisch zijn wanneer de kuisvrouw langskomt en u niet thuis bent.

Draadloos of bekabeld?

Beide systemen zijn betrouwbaar.

Draadloze systemen hebben uiteraard het grote voordeel dat er geen kabels getrokken moeten worden. Dat maakt ze de beste keuze voor beperkte renovaties of bestaande interieurs. Zo worden grote, kostelijke werken vermeden. Een nadeel is dat draadloze systemen iets duurder zijn in onderhoud. Bij het jaarlijks onderhoud moet de installateur de batterijen van de draadloze componenten vervangen.
Bij nieuwbouw of grondige renovaties, kiest u best voor bekabelde systemen. De onderhoudskosten zijn dan lager.

Hybride of gemengde systemen zijn een interessante oplossing om het beste van de twee systemen mee te pikken. Het overgrote gedeelte van het alarmsysteem kan daarbij draadloos zijn. De componenten waarvoor het nuttig is, kunnen bekabeld worden. Een buitensirene wordt zo bijvoorbeeld vaak bekabeld omdat ze dan goedkoper is en sneller gaat loeien. Door de lage frequentie van de draadloze systemen kan er een vertraging op zitten van 20 à 40 seconden. Bij hogere frequenties zou de batterij te vaak vervangen moeten worden.

Bewegingsmelders en huisdieren

Bewegingsmelders reageren op mensen, maar ook op huisdieren. Dit kan deels getackeld worden door detectors die bewegingen van dieren negeren. In de praktijk werkt dat echter enkel goed bij kleine honden. Als u een grote hond of katten in huis heeft, kiest u best voor magneetcontacten en glasbreukdetectoren om uw huisdier toch de nodige vrijheid te gunnen.

Korting op mijn diefstalverzekering?

De meeste verzekeringsmaatschappijen geven een zeer beperkte korting op uw premie na het plaatsen van een installatie door een erkende installateur. Het gaat echter om een zeer laag bedrag.

Opgepast: als u die korting geniet, maar uw alarmsysteem niet inschakelt en toch slachtoffer wordt van een inbraak, zal de verzekering niets uitbetalen. U moet ook stipt het jaarlijks onderhoud kunnen aantonen bij schadegevallen.

Aan het eind van de rit raad ik u af om te kiezen voor de korting omdat u zelf teveel verantwoordelijkheid krijgt. Een kleine vergetelheid kan grote financiële gevolgen hebben.