bau interieur inspiratie keuken renovatie nieuwbouw 10
Inspiratie

Keuken-renovatie of nieuwbouw

U gebruikt uw keuken elke dag opnieuw om de lekkerste maaltijden te maken. Uw keuken moet daarom niet enkel mooi maar ook functioneel zijn. Een kwalitatief exemplaar gaat bovendien zo’n 20 jaar mee. Maak daarom de juiste keuzes bij uw nieuwbouw of keuken-renovatie.

Aandachtspunten voor uw keuken-renovatie of -nieuwbouw

Download deze checklist en kom niet voor verrassingen te staan.

Waarop letten bij het ontwerpen van uw nieuwe keuken?

Deel het plan in volgens vijf zones: plaats voor voorbereiding, een gedeelte voor koken en bakken, ruimte voor spoelen en afval, een opbergzone en een voorraadzone. Verkort daarbij de loopafstanden zoveel mogelijk, door de zones ten opzichte van elkaar slim te positioneren.
Vertrek bij dit alles vanuit de ruimte zelf, maar denk ook aan de gewoontes binnen uw gezin. Hou ook rekening met de bekende werkdriehoek: kookplaat, spoeltafel en koelkast.

Denk hieraan bij het kiezen van uw werkblad.

 • Vlek- en vuilgevoeligheid. Marmer wordt snel aangetast door zuren. Beton is poreus en neemt vetten op. Tomatensaus of rode wijn zorgt dan weer voor kleurvlekken in lichte tinten Corian.
 • Hittebestendigheid. Keramische werkbladen zijn hittebestendig. Een kookpot rechtstreeks van het vuur op het aanrecht plaatsen is geen probleem.
 • Krasvastheid. Keramische en granieten werkbladen zijn zeer krasvast. Glas en Corian zijn dan weer gevoeliger voor krassen.
 • Onderhoud. Natuurstenen bladen dienen regelmatig behandeld te worden. Keramiek vraagt geen bijzondere aandacht. Corian kan opnieuw gepolierd worden.
 • Uitzicht. Het uitzicht en aanvoelen van een werkblad bepaalt in belangrijke mate de sfeer in uw keuken. Wilt u een koele, professionele uitstraling? Of net een warm, huiselijk gevoel?
 • Slijtvastheid. Inox, graniet en keramiek zijn vrijwel onverwoestbaar. Corian is iets gevoeliger, maar wel bijna altijd te herstellen.

Vijf functionele aandachtspunten voor uw keuken.

 • Denk aan een plek om vochtige keukenhanddoeken te drogen.
 • Plaats de ovens op ooghoogte. Zo voorkomt u rugpijn en loopt u minder risico op verbrande (kinder-)vingers. Een vaatwasser op hoogte is ook gemakkelijker in en uit te laden.
 • Voorzie pottenlades en een grote besteklade onder de kookplaat.
 • Zorg voor bijkomende sterke verlichting boven de werkbladen. Voorkom echter een verblindend effect en schaduwvorming. Vermijd dat u voor de lichtbron staat wanneer u kookt.
 • Ga voor een systeem waarmee u ook gefilterd en warm water uit de keukenkraan krijgt. Dit is praktisch, ecologisch, veilig en tijdbesparend. Bovendien oogt een waterkoker en waterfilter op het aanrecht vaak rommelig.

bau interieur inspiratie keuken renovatie nieuwbouw 11

Ga vandaag nog voor uw nieuwe keuken

Genoeg inspiratie opgedaan? Bespreek uw droomkeuken met mij. Samen zorgen we ervoor dat ze werkelijkheid wordt.